Uciec przed zakwaszeniem

Zakwaszenie organizmu

Cierpi na nie około 80% wszystkich mieszkańców Europy. Powodować będzie osłabienie, zwiększy podatność na infekcję, senność czy spowoduje problemy ze skórą i włosami. Może być przyczyną zaparć oraz biegunek. Zakwaszenie to zaburzenie równowagi kwasowo zasadowej.

Dlaczego dochodzić będzie do zakwaszenia?

W ciele na poziomie komórkowym dochodzi do rozmaitych zmian. Potrzebują one zachowania dobrych warunków, w tym również odpowiedniego ph. Naturalne pH znajduje się w okolicach 7,3-7,4. Będzie więc lekko zasadowe. W organizmie wytwarzane są produkty, które mają zakwaszać jak i alkalizować. Problemy zaczynają się, gdy w organizmie zaczną przeważać te pierwsze. O ile na początku może organizm sam sobie z tym poradzi to jednak z czasem będzie ten problem się pogłębiał i sama praca organizmu nie będzie wystarczająca.

Przyczyny zakwaszenia organizmu

Brak aktywności fizycznej, stres, szybkie tempo życia to kilka czynników, z którymi system regulacji może nie dać sobie rady. Istotną rolę ma tutaj żywienie. To my mamy wpływ na to jakie składniki będą się uwalniać w organizmie podczas przemian. Produkty alkalizujące się bogate w sód, wapń, potas, magnez a zakwaszające w fosfor, chlor, siarkę. Produkty, które zakwaszają organizm: jaja, mięso, wędliny, ryby, sery, produkty zbożowe, polerowany ryż, tłuszcze, słodycze, słodkie napoje gazowane, kawa, czarna herbata, alkohol

Racjonalne żywienie

Produkty odkwaszające organizm

Kasza gryczana i jaglana, surowe mleko i śmietana, warzywa (zwłaszcza: cukinia, szpinak, bakłażan, rzodkiew, buraki, brokuły, marchew, seler, pomidor), większość owoców (zwłaszcza: kiwi, arbuzy, banany, brzoskwinie, cytrusy, truskawki, maliny), migdały. Musimy zauważyć, że produkty zakwaszające wcale nie muszą być kwaśne w smaku, jednak to co zakwasza powstaje po ich rozkładzie.

Odkwaszanie organizmu

Systematyczne wprowadzenie produktów zakwaszających w dużej ilości prowadzić będzie w dłuższej mierze do destrukcji naszego organizmu. Rozwiązaniem nie będzie ich całkowite eliminację z organizmu, ale przede wszystkim zachowanie racjonalności przy żywieniu, umiaru i równowagi. Uważa się, że dobry stosunek produktów zasadotwórczych do kwasotwórczych to 80 proc. do 20 proc. Starajmy się unikać żywności przetworzonej, mocnej herbaty czy alkoholu. Trzeba wiedzieć jak bardzo ważne jest odpowiednie nawadnianie organizmu. Dodatkowo poziom kwasów zwiększy się przy źle prowadzonej kuracji odchudzającej.

Karolina Falkowska

Redakcja sieci-wlan.pl

Bez obaw skorzystaj z naszego doświadczenia związanego ze zdrowym stylem życia

Jak chlorofil może wpłynąć na nasz stan zdrowia?
Czym jest aloes?
Dlaczego nie warto lekceważyć zakwaszenia organizmu?

Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko u nas.

 

kontakt@sieci-wlan.pl