Chlorofil w postaci płynnej
Czym jest chlorofil?
Chlorofil to substancja roślinna, która odpowiada za fotosyntezę. Ma charakterystyczny zielony kolor. Jest to praktycznie najważniejsza substancja w roślinie, ponieważ bez niej niemożliwe byłoby jej życie. Co ciekawe, chlorofil od względem budowy chemicznej jest bardzo podobny do hemoglobiny, czyli do substancji przenoszącej tlen w naszych krwinkach. Różnią się głównie jednym atomem, ponieważ u ludzi jest tam żelazo, a w roślinach magnez.
Chlorofil do picia, czyli chlorofil w postaci płynnej
Na ryku pojawił się chlorofil do picia, który pozyskuje się z lucerny siewnej. Jest to suplement diety ceniony przede wszystkim za wspieranie układu odpornościowego i eliminowanie nieprzyjemnego zapachu ciała. Jest też silnym antyoksydantem, czyli eliminuje wolne rodniki niszczące nasze komórki od środka i mogące doprowadzić nawet do rozwinięcia się raka.
Dlaczego chlorofil w płynie?
Postać płynna chlorofilu jest łatwiej przyswajalna i można ją podawać już nawet dzieciom. Zalecana jest przede wszystkim ludziom, którzy nie otrzymują dostatecznej ilości światła słonecznego. Wszystkie osoby w dużych miastach, nawet niemowlęta, powinny go otrzymywać dla niwelowania skutków zanieczyszczenia powietrza i wody. Jest to nie tyle lekarstwo, co sposób na przywracanie równowagi.
Właściwości chlorofilu
Można powiedzieć, ze chlorofil ma wręcz magiczne znaczenie dla naszego organizmu. Jego wpływ jest bardzo różnorodny i zawsze korzystny.
Możemy tu mówić chociażby o:
- przyspiesza proces regeneracji czerwonych krwinek;
- ułatwia pracę trzustki oraz tarczycy;
- zmniejsza ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej;
- usprawnia proces gojenia się ran;
- wspiera leczenie wrzodów;
- ma wpływ na rozwój pozytywnej flory bakteryjnej jelit;
- jego podanie powoduje podniesienie się stężenia witamin E, A oraz K w organizmie;
- podnosi poziom natlenowania organizmu na poziomie komórkowym;
- może mieć wpływ na unormowanie zaburzonej laktacji kobiet karmiących;
- pomaga w oczyszczaniu narządów limfatycznych;
- wyraźnie poprawia stan układu krążenia, w tym samych naczyń;
- zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę i reguluje poziom cukru we krwi;
- może stanowić wsparcie dla osób z anemią;
- spowalnia proces starzenia się organizmu;
- przyspiesza proces zastępowania starych komórek nowymi
A to tylko wierzchołek góry lodowej jego pozytywnych właściwości.